Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Vardegruppen Fargerådgiving

Salg- og markedsansvarlig Gitte Dahl hos Varde Bolig, er sertifisert fargerådgiver i NCS®© (Natural Colour System) og gir kundene råd om farger, lys- og materialvalg.

Harmoni i hjemmet med riktig valg av farger, materialer og lys

Mange mener noe om farger, men hos Varde Bolig på Fauske finner du også kunnskap om farger. Gitte Dahl er sertifisert fargerådgiver hos NCS®© Norges FargeAkademi og har solid utdanning og erfaring i faget.

 

Du har sikkert hørt om varme og kalde farger, og du har kanskje merket at humøret ditt påvirkes av en farge. Kanskje har du til og med kjøpt en genser i favorittfargen din, men så ble det bare helt feil da du tok den på?

 

– Rødt er ikke bare rødt, nei! Gitte Dahl smiler og blar i fargevifta mens hun forteller hvordan fargene påvirker oss i hverdagen. Lenge har det vært trendy med grått i alle nyanser, både utendørs og innendørs, men heldigvis velger flere og flere farger nå. Farger påvirker oss, på godt og vondt.

 

– Gult er for eksempel en farge jeg fraråder på soverom til barn som har søvnproblemer. Rødt er heller ikke en anbefalt soveromsfarge, verken til barn eller voksne. Det er fine farger, men egner seg ikke så godt i et rom for ro og hvile. Blått og grønt derimot, virker ofte beroligende på oss, noe som igjen kan påvirke søvnen vår positivt.

 

Men, med riktig nyanse kan en rødlig farge gå greit i et soverom likevel, på samme måte som at feil nyanse i den blå ikke virker beroligende.

Forvirret? Vel, du er i så fall ikke den eneste.

 

Mange går på en “malesmell”

 

Gitte forklarer:

 

– Det øyet vårt oppfatter som farge, er lysstråler med forskjellig bølgelengde og intensitet. Når strålene treffer et objekt, absorberes alle – bortsett fra lysstrålen med den fargen du ser.
Hvis fargen du ser er hvit, absorberes ingen av strålene, men alt reflekteres. I motsatt tilfelle ser objektet svart ut når alle strålene absorberes.

Når ulike farger plasseres sammen opplever vi at fargene forandrer seg. Det oppstår en optisk illusjon, kalt simultankontrast. Gitte forteller om kunden som malte stua si i nøytral grå, og opplevde at fargen endret seg til lilla når møblene kom inn. Fargene på sofaen og gulvteppet påvirket opplevelsen av fargen.

I tillegg vil samme farge, brukt på et nordvendt og et sørvendt rom, oppleves ulikt. Dette fordi det er ulik fargetemperatur på lysbølgene fra nord og fra sør. Det er mer blå bølgelengder i lyset fra nord, derfor vil en ren gulfarge oppleves som litt grønnaktig i et nordvendt rom, mens den ser gulere ut i et sydvendt rom.

Andre ganger kan belysningen være helt avgjørende. Mange går på en “male-smell” og er ikke klar over at farger og lys påvirker hverandre.

Gitte Dahl forteller om kunder som har malt boligen utvendig i en farge som de har sett på en annen bolig, men opplevde at fargen ikke blir likedan på eget hus. I likhet med fargene innendørs, får vi en annen opplevelse av fargene når de omkringliggende fargene endrer seg, slik som for eksempel fargene på nabohusene og himmelretningen huset vender mot.

 

Tok utgangspunkt i granittmuren

 

Da Gitte valgte farger på Vardegruppens byggefelt Wallyskogen på Fauske, tok hun utgangspunkt i granittmuren som er mellom husene i tillegg til fargene på boligene i nabolaget. Det var viktig at boligfargene harmonerte. Det vil si at hovedfargene skulle ligge nært hverandre i fargetone, og at de hadde minst én fellesnevner i fargestyrke, svarthet- og hvithetsprosent.

Husfargene utendørs påvirkes av blant annet de blå lysbølgene her nord. Gitte anbefaler et teststrøk som du lar stå gjennom alle årstidene før du bestemmer den endelige fargen på boligen din.

– Jeg synes jeg lyktes godt med dette. Hele feltet er blitt veldig fint, om jeg får si det selv.

Fargene på husene i Wallyskogen harmonerer med hverandre, og valgt ut både fra husene rundt og fargenyansen i granittmuren mellom husene.

Farge- og lysrådgivning inkludert i prisen

 

Gitte Dahl vet hva hun snakker om. I tillegg til å være sertifisert fargerådgiver i regi av NCS®© har hun også deltatt på flere kurs i belysning hos Lyskultur. Hun har også god kunnskap om lyd, og hvordan man skal få god akustikk i moderne boliger. Disse har ofte glatte overflater som kan gi en ubehagelig lydopplevelse.

Varde Bolig er opptatt av å levere kvalitet og ivareta kundene, slik at det å kjøpe ny bolig blir en god opplevelse. Gittes veiledning i lyssetting, farge- og materialvalg, er et viktig bidrag til dette. At det i tillegg er en tjeneste som ikke koster noe ekstra, verdsetter bedriftens boligkunder. Hun er takknemlig for å få være med på å realisere andres drøm om et nytt hjem.

– Det kan være vanskelig å starte prosessen med å velge farger, og mange tar for seg rom for rom uten at helheten i huset tas hensyn til. Det kan skape et spennende inntrykk, men hvis du ønsker harmoni, anbefaler jeg å lage en plan for hele boligen. Forsøk å få en fellesnevner mellom de dominerende fargene, slik som lik fargestyrke, sorthets- eller hvithetsgrad. Krydre heller med kontraster på ting og overflater som ikke skal dominere. Jeg pleier å ta utgangspunkt i gulvet når jeg møter nye kunder. Det vil si at jeg veileder kundene i valg av gulv før vi i det hele tatt starter med fargepalett og andre valg som lys, materialer og tekstiler.

Fargene vi omgir oss med påvirker oss.

Har du en drøm om å bygge nytt hus, så kan du stole på at hos Varde Bolig får du ikke bare hjelp med å velge riktig hus og gode planløsninger, du får også eksperthjelp med å finne riktig belysning, farger og materialvalg, både utvendig og innvendig. Varde Bolig har til og med egen maleravdeling med malere, så her er du virkelig i trygge hender.

 

Gitte Dahl og kollegaene i Varde Bolig har nese for kvalitet og loser deg som kunde stødig gjennom hele byggeprosessen – hele tiden med ett mål i sikte:

 

-At alle kundene skal oppleve at det å kjøpe bolig er en fin opplevelse og at de blir fornøyde med det nye hjemmet sitt!